Alles over ondernemen Dromenjagers

“We zijn wat dat betreft toch een beetje fuck-the-system ofzo.”

The Death of A Polish Princess

Eindelijk is Happy Doing Business van start en we trappen gelijk goed af met een interview met Eva en Mathijs van MEGA Films! In 2016 zijn zij een productiebedrijf gestart. Twee jonge ambitieuze ondernemers die op dit moment bezig zijn met de crowdfunding van een MEGA project. Wij vroegen ze alles over het najagen van hun dromen en raakten helemaal geïnspireerd….

eva-300x230 mathijs-jorritsma-300x300
Eva Geurdes en Matijs Jorritsma

 

 1. Een eigen onderneming, wat stoer! Vertel!
  Het is vooral spannend! We zijn eigenlijk al best lang bezig met MEGA Films. Eerst als droom, toen als ambitie en daarna zijn we maar gewoon aan de slag gegaan. We dachten ‘als we films willen produceren, dan doen we dat toch gewoon?’. We begonnen door eens in de week samen een wijntje te drinken en te fantaseren over wat we nu precies voor ons zagen. Dat werd het bedenken, ontwikkelen en produceren van documentaires, korte films, videoclips en corporate films. We wisten dat opnameleider Jaap Evers de ambitie had om een film te regisseren, dus stelden we hem voor de productie op ons te nemen. Daar was hij meteen enthousiast over en zo ontstond ons eerste project. De crowdfunding voor de film is net van start gegaan!

 

 1. Wat spannend! Vertel eens wat meer over de film?
  Het idee voor The Death of a Polish Princess ontstond vanuit de fascinatie voor het moment waarop je een levensveranderende beslissing neemt. Wat gebeurt er precies op zo’n allesbepalend moment, dat vaak in een oogwenk voorbij gaat maar langdurige gevolgen heeft? In de film deconstrueren we zo’n beslissing, en laten we zien wat er op, én direct na zo’n moment speelt. Het is een, wat wij noemen, psychologische roadmovie, waarin de hoofdpersoon M afscheid neemt van haar verleden. Op een vroege ochtend rijdt ze haar nieuwe, onbekende toekomst tegemoet. Onderweg komt ze oog in oog te staan met de personificatie van haar twijfels. Die kent vele gedaantes, die ze stuk voor stuk moet overtuigen van haar eigen gelijk. De film is een beeldende vertelling over loslaten, seksuele bevrijding, identiteit, kracht en feminisme. We volgen de bevrijding van M, die tot dat moment leefde volgens alle restricties en leefregels die haar waren opgelegd. In de film wordt haast niet gesproken; de krachtige beelden spreken voor zich en de subtiele, minimalistische soundtrack van de Utrechtse band Onegg zorgt ervoor dat je in een vervreemdend sprookje terecht komt.

 

 1. Is MEGA Films voor jullie nu een fulltime job?
  Dat zou fijn zijn! Maar nee, helaas. We hopen natuurlijk dat we te zijner tijd ons brood kunnen verdienen met MEGA Films. Op dit moment zijn we er iets meer dan 1 dag in de week mee bezig. We vergaderen wekelijks en eindigen de avond altijd met een enorme to do-lijst. Vervolgens gaan we weer individueel aan de slag. Onze taakverdeling ontstaat eigenlijk heel natuurlijk; Mathijs is meer van de zakelijke kant, terwijl Eva meer van de marketing en communicatie is. De productie en projectontwikkeling doen we samen. Dat werkt heel goed.

 

 1. Waarom zijn jullie voor jezelf begonnen?
  We werk(t)en allebei voor documentaireproductiebureau’s en maken daar hele mooie dingen. Toch zit er een zekere charme aan om het allemaal zelf te doen. Niet alleen door alle verantwoordelijkheid zelf te dragen, maar ook door uit te zoeken hoe wij samen het liefste films produceren. Als je bij een productiebedrijf werkt, volg je natuurlijk het stramien dat daar gebruikelijk is. Dat stramien is er meestal niet voor niets maar het is heel interessant om andere ideeën eens in de praktijk te brengen en proefondervindelijk vast te stellen wat waarom werkt.
 1. Hoe bevalt het tot nu toe?
  Heel erg goed! We zijn met heel veel plezier bezig met ons eerste project, The Death of a Polish Princess. We merken dat onze werkwijzen en specialisaties elkaar goed aanvullen en dat we op zakelijk gebied goed bij elkaar passen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we niet af en toe tegen de lamp aan lopen, maar het geeft in ieder geval het vertrouwen dat het een goed idee was om samen MEGA Films op te richten. En we zijn zó enthousiast over de film die we nu maken! Het smaakt naar meer!
 1. Wat is het leukste aan zelf ondernemen?
  Helemaal zelf mogen weten hoe we het aanpakken. We zijn wat dat betreft toch een beetje fuck-the-system ofzo. Geen verantwoording hoeven af te leggen, behalve aan elkaar en samen op avontuur in de filmwereld.
 1. Is er ook iets minder leuk aan?
  Op dit moment runnen we MEGA Films in onze eigen tijd. Dat betekent ook dat als we het heel druk hebben met ons betaalde werk, het runnen van ons bedrijf even op een lager pitje staat. Dat is enorm balen, want we willen door, door, door! Na zo’n drukke periode gaan we dan ook altijd des te harder weer aan de slag om de tijd in te halen. Aan het einde van de maand willen we tenslotte toch weer de nodige stappen gezet hebben om onze dromen waar te maken. Op dit moment draait overigens alles om de crowdfunding van The Death of a Polish Princess, dus is MEGA Films even op een lager pitje zetten helemaal geen optie. Dus nu is het even héél druk! Maar dat doen we met liefde, want HET WORDT ZO GAAF!
 1. Wat zijn jullie dromen/doelen?
  Binnen twee jaar willen we een film hebben geproduceerd die op een internationaal festival geprogrammeerd wordt. Binnen vier jaar willen we fulltime aan de slag kunnen voor MEGA Films en in ieder geval een keer genomineerd zijn voor een Gouden Kalf. Maar ach, een dergelijke planning is ook maar gedoe. We willen ons er niet op blind staren. We willen mooie, interessante en bijzondere verhalen in beeld brengen en we zien wel waar ons dat brengt!
 1. Voor iedereen die dit leest en twijfelt om voor zichzelf te beginnen, wat zou je diegene mee willen geven?
  Is het echt wat je wil? Doe het dan gewoon! Het ergste wat er kan gebeuren is dat het mislukt. Dat is natuurlijk superzuur, maar wat als het allemaal wel lukt?!
 1. Wat is jullie motto?
  ‘Gewoon doen!’ Elke keer als we twijfelen om een bepaalde stap te nemen roept een van ons het wel. Het is niet echt ons motto, maar het begint inmiddels wel op te vallen dat dit is hoe wij in het (zaken)leven staan.
 1. Zien jullie om je heen meer mensen een eigen onderneming starten?
  Tot nu toe nog niet, maar wie weet inspireren we nog iemand de komende tijd!
 1. Tot slot nog iets te zeggen tegen de lezers?
  Onze eerste MEGA Film steunen kan nu, en we hebben jullie hulp hard nodig. Bovendien maak je niet alleen ons blij, maar staan er ook hele leuke tegenprestaties tegenover. Kijk maar eens op hier! De hele cast en crew werkt vrijwillig mee aan The Death of a Polish Princess, maar we willen een hoop toffe dingen in beeld willen brengen, dus hebben we jouw steun nodig! Zonder jou kunnen we de innerlijke strijd van hoofdpersoon M niet zichtbaar maken en haar verhaal niet vertellen. We gebruiken je donatie dus bijvoorbeeld voor setdesign, styling, beeld- en geluidsbewerking en apparatuur. Zo kunnen we het visuele spektakel – dat het verhaal van M nodig heeft – bekostigen.

Eva, Mathijs, jullie verhaal inspireert! Een beetje meer “fuck-the-system” kan helemaal geen kwaad, zeker niet hoe jullie het aanpakken, naast vaste banen je eigen droom steeds verder uitbouwen. We gaan MEGA Films in de gaten houden en wensen jullie heel veel gouden kalveren in de toekomst toe!

Hier lees je meer over MEGA Films en je kan ze ook volgen op Facebook!


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge