Dromenjagers Geen categorie

Hoe vind ik mijn droombaan?

slider1

Je bent afgestudeerd en dan…op naar die échte baan, die eerste échte baan waar je al die jaren zo hard voor gestudeerd hebt. Die droombaan! Oftewel; afstudeer-papier op zak en nu aan de bak! Grote kans dat je dit leest en denkt “dream onnnnn, hoe vind ik die droombaan dan?”.

Het is veel aannemelijker dat je als werkzoekende inmiddels al je eisen en wensen al hebt laten vallen om maar aan de bak te kunnen en die ene droombaan die lijkt opeens wel heel ver weg. Het is eerder regel dan uitzondering dat je niet gelijk na je afstuderen jouw droombaan te pakken hebt.

Weten wat je wil

Het kan goed dat je überhaupt nog helemaal niet goed weet wat je wil worden én dat zit ‘m vaak ook gelijk in die zin “wat je wil worden“. “Worden? Als mijn droombaan gelijk staat aan de hele dag mogen uitvoeren waar ik gelukkig van word dan wil ik het niet worden, dan ben ik het al!” Word jij gelukkig van de hele dag rekensommen oplossen, dan word je geen wiskundige, dan ben je het al. Of breng jij het liefst de dagen door in de keuken om de mooiste gerechten te kokkerellen, dan word je geen kok, maar ben je het al!

Worden wat je wilt is ontdekken wat je doet als je gelukkig bent - #happydoingbusiness

Brood op de plank

Ja, zo clichématig en vreselijk als het klinkt, is het ook: er moet wel brood op de plank komen. Dus weet jij wél al wat jouw droombaan is, maar ligt het nu niet binnen hand-arm-been bereik? Dan hoef je die droom écht niet te verdringen, want hoe fijn is het dat jij precies weet wat je wil?! Het kan wel heel veel rust geven als je die droom een plekje geeft in je hoofd waar het voorlopig even prima zit. Je kunt het, net als een plantje, af en toe wat water en aandacht geven om het levend te houden, maar het staat daar prima en kan best wel even een paar jaartjes wachten.

Wensen wegstrepen

Het kan dus goed zijn dat je aardig wat moet strepen en krassen op je wensenlijstje in de zoektocht naar een baan voor ’t eggie om een vacature te vinden die leuk genoeg is om op te reageren. Het is echt niet erg om voor je eerste baan ver te moeten reizen en weinig te verdienen als je er maar iets voor terug krijgt en het liefst in de vorm van héél veel werkervaring en nog beter weten wat je zoekt in toekomstige banen. 

(goed om te weten: voor mijn eerste baan moest ik 1,5 uur reizen (enkele reis) en verdiende ik € 1500 bruto voor een 40-urig contract)

Dream on!

Zoals ik in mijn intro schreef “Grote kans dat je dit leest en denkt Dream onnnn“. Dat is precies de boodschap die ik wil meegeven: blijf dromen! In het begin je eisen laag houden, heeft mij veel gebracht. Ik kreeg in één jaar tijd de werkervaring waar ik ergens anders misschien 5 jaar over zou doen. Je mag (lees: moet) nog zóóóveel jaar werken dat je het ook wel wat saai zou zijn om gelijk te beginnen daar waar je uiteindelijk naartoe wil. Dus blijf dromen, geef ze genoeg water, laat ze groeien om ze uiteindelijk te laten uitkomen!

Liefs Lot.

p.s. Zit jij nog in de fase dat je moet kiezen voor een studie? Dan vind je dit misschien leuk om te lezen!

p.p.s. illustratie: @a.la.lot


You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Leonie
  13 mei 2016 at 10:27 pm

  Jeetje, wat stom dat ik jou nog niet kende! Wat heb je een leuke blog! En deze post komt voor mij wel echt even als geroepen. Ik zit momenteel in mijn bachelorafstudeerfase en ben aan het kijken of ik voor aan in september aan mijn master begin ergens wat werkervaring op kan doen en weet niet precies niet hoeveel eisen ik daar wel en niet aan moet stellen (want hallo! heb al een diploma!). Mag ik vragen wat jij zelf gestudeerd hebt? En vind je dat je een stage aan moet nemen als je afgestudeerd bent? (Ik heb ook tijdens mijn master nog een stage). En nu ga ik hop hop, neuzen in je webshop 😉

  • Reply
   Leven van Lot
   14 mei 2016 at 2:42 pm

   Ah wat een lieve reactie, dankjewel! :) Oh en geloof me, ik snap jouw situatie zo goed! Ik zat in precies hetzelfde schuitje. Ik heb Theater-, Film- en Televisiewetenschap gestudeerd en na mijn bachelor wist ik echt niet welke kant ik op wilde en voor welke master ik moest kiezen. Ik ben toen juist stage gaan lopen om erachter te komen of televisie een richting voor mij zou zijn. Enerzijds voelt dat inderdaad gek dat anderen met datzelfde papiertje al voor een echte baan gaan, maar ik zou echt voor een stage gaan! Werkervaring is echt heel handig, niet alleen voor je cv, maar vooral voor jezelf. Met elke stage of elke baan kom je er beetje bij beetje meer achter wat je echt leuk vindt (althans zo werkte het bij mij). Ik liep tussen mijn bachelor en mijn master 4 maanden stage en tijdens mijn master had ik nog een keer 4 maanden stage (bij een ander bedrijf). Ik kan het echt aanraden! Je hebt dan straks een masterpapiertje op zak én al op twee serieuze plekken werkervaring opgedaan. Ik blijf ga over dit onderwerp zeker nog meer bloggen, maar als je nog vragen hebt/advies nodig hebt, let me know! p.s. wat vond je van mijn webshop? :) Leuk dat je bent gaan kijken!

   • Reply
    Leonie
    16 mei 2016 at 1:06 pm

    Jeetje, wat een lange reactie! Ja, je hebt gelijk hoor, dat ik misschien gewoon wel voor een stage zou moeten gaan. Ik denk dat ik, nu ik er wat langer over na heb gedacht, ook niet zo zit met het feit dat het een stage is, maar met het bedrijf dat het aangeboden heeft. Hoe langer ik erover na denk, hoe meer het bedrijf me tegen gaat staan – en dat terwijl ik het eigenlijk nog niet eens ken. Ik ben er nog steeds niet uit of ik wel of niet op gesprek moet gaan. Een deel van mij zegt: ga, wat heb je te verliezen. Het andere deel zegt: eh, dat kost tijd die je beter aan andere dingen kan besteden als je het toch niet gaat doen. Misschien heb ik mezelf wel iets op de hals gehaald waar ik eigenlijk niet helemaal achter stond :-) Lastig. Bedankt voor je visie! En o, over je webshop: ik vond ‘m heel tof maar wel een beetje leeg nog, dat was jammer! Haha. Je hebt er leuke rijmpjes en dingetjes op staan, maar ik miste een beetje variatie in designs, if that makes sense? En ik miste kleurtjes! Maar dat is gewoon persoonlijk. Heel benieuwd wat je er nog van gaat maken verder :) Liefs!

    • Reply
     Leven van Lot
     16 mei 2016 at 2:16 pm

     Haha oeps, mijn reactie was inderdaad wel erg lang hè ;). Nog een laatste advies, als ik jou zo hoor over je stage… ik zou zeker gaan voor een stage, maar wel één waar je echt denkt voor jezelf veel uit te kunnen halen. Niet de eerste de beste, zodat je ‘iets’ hebt. En dankjewel voor je mening over m’n webshop! Het is inderdaad nog erg leeg, zou nog wel 1000 kaartjes meer willen aanbieden, maar dat heeft even wat tijd nodig ;). Work in progress zullen we maar zeggen haha! X!

 • Reply
  Lauradenkt
  20 mei 2016 at 5:30 pm

  Je zal het vast met een reden niet zeggen, maar ik ben zoooo benieuwd waar je dan gewerkt hebt! En ik ben het helemaal met je eens over de stage- en werkervaring tijdens de studie.

  • Reply
   Leven van Lot
   23 mei 2016 at 8:50 am

   Haha, ja, ik heb wel bewust niet de naam van het bedrijf genoemd, maar ik moet zeggen dat ik er wel wat meer over had kunnen vertellen hoor! Het was in ieder geval op de redactie van een televisieprogramma. 😉

  Leave a Reply

  CommentLuv badge