Geen categorie

Wat wil je later worden?

Worden wat je wilt is ontdekken wat je doet als je gelukkig bent

Dolfijnentrainster, moeder, kok, illustrator. Dat waren mijn antwoorden als heel klein meisje op de vraag “wat wil je later worden”. Niet dat ik trouwens wist wat illustrator precies inhield, maar wel dat ik dan hele dagen mocht tekenen 😉

Toch had ik jaren daarna nooit gedacht dat het zo’n moeilijk te beantwoorden vraag zou zijn; “wat wil je later worden?” Echt een vraag die je zo tegen de tijd dat je eindexamens eraan komen, vaak te horen krijgt. Of eigenlijk nog ver daarvoor, want dan moet je natuurlijk al een vakkenpakket kiezen. Zo’n belangrijk moment, maar ik keek meer naar wat ik makkelijkere en leukere vakken vond. Talen versus wiskunde. Talen natuurlijk! Dat zo’n keuze nadelig kan zijn voor je latere studiekeuze, stond ik op dat moment totaal niet bij stil. Trots deed ik examen in Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans. Qua bètavakken hield ik het bij wiskunde-A (het makkelijkst) en zo liep ik nietsvermoedend mezelf te verlekkeren bij de open dag van Industrial Design (ik geloof dat het zo heette) toen ik erachter kwam dat je daar alleen voor in aanmerking kwam als je examen had gedaan in al die bètavakken. Are you kidding me?

Nu blijft een studiekeuze sowieso heel lastig, want wie had gezegd dat Industrial Design het helemaal was geweest. Niemand. Ik wist op mijn 18e gewoon echt nog niet wat ik wilde worden en ergens wilde ik mij ook nog helemaal niet vastleggen. Ik wilde nog van alles ontdekken!

 • Wat ik eigenlijk écht vind van de vraag “wat wil je worden later” lees je hier.

Eén grote ontdekkingstocht

Gelukkig weet ik nu, een paar jaar werkervaring later, dat het niet helemaal vastligt. Ik heb weleens gesolliciteerd op een baan helemaal buiten mijn eigen werkveld en mocht toch op gesprek komen, omdat ze de brief zo leuk vonden. Dat betekent dat je een kans maakt, ook al heb je niet de juiste ervaring. Uiteindelijk draait het om je eigen ‘ontdekkingstocht’ en als dat betekent dat jij na 3,4,5 of 10 banen er pas achter komt wat je echt wilt, dan ga je daar toch alsnog voor? En ja, misschien moet je dan een extra cursus volgen of weer wat meer onderaan beginnen, who cares?!

Ik sta heel erg achter het volgen van je gevoel en je dromen en voor wie nog twijfelt, verzamelde ik deze inspirerende quotes:

“Kansen worden door de meeste mensen gemist, omdat het gekleed gaat in overals en op werk lijkt.”
-Thomas Edison

“Het grootste risico is dat je geen enkel risico durft te nemen.”
-Mark Zuckerberg

Doe wat je echt graag wilt en je zult geen dag in je leven echt aan het werk zijn.
Veel gehoord 😉

Ik weet dat het allemaal heel makkelijk klinkt, maar natuurlijk moet je ook de huur kunnen betalen. Toch vind ik het mooi om hier af en toe bij stil te staan.

Weet jij wat je later wil worden, ben je het aan het worden of ben je het al? Ik lees het graag in een reactie! 

Liefs Lot.


You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Mariska
  27 april 2016 at 10:52 am

  Dat kan je inderdaad ook helemaal niet weten op je 16e. Nouja, een enkeling misschien, maar over het algemeen is het gewoon extreem lastig om uit te vogelen wat je nou je hele leven wilt doen. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar je moet je er eigenlijk niet al te druk om maken. Ik begin ook op m’n 22e weer aan een nieuwe studie.

  • Reply
   Leven van Lot
   27 april 2016 at 8:54 pm

   Wat goed! Super dat je gewoon gaat voor wat je wil. Op je 16e ben je toch nog helemaal niet bezig met wat je wil worden, althans ik niet :p.

  Leave a Reply

  CommentLuv badge